Verjaardagen vieren is natuurlijk altijd een feest. Maar er zijn weinig verjaardagen die zo uitbundig gevierd worden als de 18de verjaardag. Het lijkt voor alle mensen onder de 18 alsof het leven past begint bij 18 en dat is best te begrijpen, want wanneer je 18 bent mag je ineens heel veel dingen die je voorheen niet mocht.

Op deze website willen het onder andere hebben over autorijden en een eigen zorgverzekering. Daarnaast gaan we het natuurlijk ook hebben over andere leuke dingen die je mag doen wanneer je eindelijk 18 bent.

Op naar een rijbewijs

In Nederland is het tegenwoordig mogelijk om te leren autorijden voordat je 18 bent, maar dan alleen onder begeleiding. Wanneer je 18 bent, kun je je aanmelden voor het examen. Het examen bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een schriftelijk examen, het tweede gedeelte is het spannendst. Dan mag je af gaan rijden met een examinator.

Het belangrijkste bij het halen van je rijbewijs is dat je op alle momenten rustig blijft. Wanneer je rustig blijft, houd je de controle over jezelf en het voertuig. Daarmee maak je de grootste kans om af te rijden met succes. Daarnaast is het altijd verstandig om te anticiperen en participeren in het verkeer, want dat is waar het allemaal mee begint. Wanneer alle mensen dit op een goede manier doen, zouden er nauwelijks ongelukken gebeuren.

Op naar je eerste auto

Wanneer je 18 bent geworden, heb je vaak al een tijdje gespaard voor een eigen auto. Of je moet geluk hebben en de hulp van jouw ouders krijgen bij het aanschaffen van een auto. Voor de meeste jongeren geldt dat de eerste auto een tweedehands auto is, vaak met niet zoveel features en mogelijkheden, maar dat is niets om je voor te schamen wanneer je de auto gewoon afbetaald hebt. Onthoud altijd dat de mensen die splinternieuwe auto’s rijden op hun 18de de auto niet zelf verdiend hebben en jij wel. Zij zouden zich dus eerder moeten schamen dan jij.

Stap je voor het eerst in je auto met een rijbewijs, onthoud dan goed dat dit pas het moment is waarop je echt leert autorijden. Wanneer je helemaal alleen in de auto zit, is er niemand die in kan grijpen of advies kan geven. Ga niet direct stoer met je arm uit het raam hangen, maar zorg ervoor dat je de auto leert kennen. Het is niet dezelfde auto als de auto waarin je de lessen gehad hebt, jouw auto reageert anders.

Een aantal dingen om in de gaten te houden:

  • Let op het peil van de olie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof
  • Zorg ervoor dat de auto op goede banden staat. Zij zijn het enige contact met de weg
  • Rijd de eerste dagen voorzichtig en leer de auto en de omgeving kennen
  • Neem niet direct alle vrienden mee in de auto, neem de tijd om zelfverzekerd te worden in het verkeer
  • Ga niet direct in omgevingen rijden die je niet kent