Alle mensen die 18 jaar of ouder zijn en die in Nederland wonen, moeten verplicht een zorgverzekering hebben. De regel is dat je minstens een basispakket moet hebben in de maand dat je 18 wordt. Het is goed om dit direct even aan te tekenen, want je krijgt een boete wanneer je dit vergeet, of te laat doet. Het is echter niet zo makkelijk om een zorgverzekering te kiezen. Wat heb je nodig en hoe zit het met het eigen risico en de zorgtoeslag?

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de overheid voor de mensen met een lager inkomen. Ben je net 18 geworden, dan heb je in de meeste gevallen recht op de volledige zorgtoeslag die boven de 90 euro ligt. Deze moet je wel eerst aanvragen, je krijgt het niet automatisch. Het aanvragen doe je via de Belastingdienst. Wanneer je meer geld gaat verdienen, moet je dit aangeven bij de Belastingdienst, zodat je niet aan het eind van het jaar een rekening krijgt voor de zorgtoeslag die je te veel ontvangen hebt omdat je de veranderingen niet aangegeven hebt.

Hoe zit het met het eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer je zorg nodig hebt. Dit betaal je echter maar één keer, het is dus niet zo dat het bij elke behandeling terugkomt. Heb je het eigen risico volledig betaald, dan kan de zorgverzekering de rest van het jaar geen eigen risico rekenen. Er is een verplicht eigen risico, maar je kunt het vrijwillig verhogen tot meer dan 800 euro. Dit zorgt ervoor dat de premie voor je zorgverzekering lager wordt, maar het zorgt er ook voor dat je eerst 800 euro moet betalen voordat je gebruik kunt maken van je zorgverzekering.

Niet bij alle behandelingen geldt het eigen risico. In sommige gevallen dekt de zorgverzekering de kosten volledig zonder het eigen risico aan te spreken. Kijk voor meer informatie naar jouw polisvoorwaarden.

Welke zorgverzekeraar moet je kiezen?

Het is goed om de zorgverzekeraars even rustig naast elkaar te leggen. Het zijn er namelijk ontzettend veel. Het is goed om te weten dat er speciale pakketten zijn voor de studenten, en soms kun je bepaalde verzekeringen combineren om zo goedkoper uit te vallen. Kijk in ieder geval naar de extra zorg die je nodig hebt buiten het basispakket. Heb je psychologische of fysiotherapeutische hulp nodig voor een langere periode, dan is het verstandig om te kijken naar de extra pakketten bij de verzekeraars, zodat je zeker weet dat de zorg die jij nodig hebt ook daadwerkelijk vergoed wordt.

Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om de verzekeraars te vergelijken op basis van de premie, het is beter om te kijken naar de dekkingen en het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Wil je bij alle ziekenhuizen terecht kunnen, of wil je minder betalen en dan alleen gebruik kunnen maken van de zorgverleners waar jouw zorgverzekering een overeenkomst heeft? Je bepaalt het allemaal helemaal zelf wanneer je eenmaal 18 geworden bent.

 

Auto huren op curacao

Overigens mag je in Nederland een auto huren wanneer je 18 + bent, maar op de Nederlandse Antillen gelden er andere regels. Klik hier om na te gaan wat de mogelijkheden zijn omtrent een auto huren op Curacao.